Δόντια (Τριγμός - Σύνδρομο ΚΦΓ)

Τριγμός ή βρουξισμός είναι ο όρος που αφορά το ασταμάτητο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών, ακούσια και σε ακαθόριστες ώρες. Οι βρουξιστές (άτομα με βρουξισμό) συχνά αγνοούν ότι έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια και δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία μέχρι να παρουσιάσουν ζημιά στο στόμα και τα δόντια.

Τριγμός ή βρουξισμός είναι ο όρος που αφορά το ασταμάτητο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών, ακούσια και σε ακαθόριστες ώρες. Οι βρουξιστές (άτομα με βρουξισμό) συχνά αγνοούν ότι έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια και δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία μέχρι να παρουσιάσουν ζημιά στο στόμα και τα δόντια. Η βλάβη που προκαλείται από το βρουξισμό συχνά περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα :

 

  • φθαρμένα δόντια
  • πόνος στο πρόσωπο
  • υπερευαίσθητα δόντια
  • τάση στο πρόσωπο και στους μύες της γνάθου
  • πονοκεφάλους
  • παρέκκλιση της γνάθου
  • καταστροφή στην αδαμαντίνη των δοντιών, με αποκάλυψη του εσωτερικού του δοντιού (οδοντίνη)
  • ξηρός κρότος στην κροταφογναθική άρθρωση
  • τραυματισμός του εσωτερικού της παρειάς


Τι προκαλεί τον τριγμό;

Παρόλο που αυτή η συνήθεια είναι ακούσια, οι ειδικοί για τη στοματική υγεία ενοχοποιούν το υπερβολικό στρες και την προσωπικότητα του ατόμου ως τυπικές αιτίες του βρουξισμού. Ο βρουξισμός συχνά προσβάλλει άτομα που περνούν νευρική υπερένταση όπως θυμό, πόνο, απογοήτευση καθώς και άτομα με επιθετικές ή ανταγωνιστικές τάσεις.

Πώς διαγιγνώσκεται ο βρουξισμός;

Κατά τη διάρκεια της συνήθους οδοντιατρικής εξέτασης ελέγχονται τα δόντια για ένδειξη ύπαρξης βρουξισμού που συνήθως φαίνεται από τα φύματα των δοντιών τα οποία εμφανίζονται επιπεδωμένα.

Αν υπάρχουν συμπτώματα η κατάσταση θα επισκοπηθεί για αλλαγές στις επόμενες επισκέψεις,  πριν καταρτισθεί ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Θεραπεία

Ειδική θεραπεία του τριγμού θα αποφασισθεί από τον οδοντίατρο ή τον παθολόγο βασισμένη
 

  • στην ηλικία, γενική υγεία και ιατρικό ιστορικό
  • έκταση της νόσου
  • ανεκτικότητα σε ειδικές φαρμακευτικές αγωγές, διαδικασίες και θεραπείες
  • προσδοκίες για την πορεία της νόσου
  • η γνώμη ή η προτίμηση του ιδίου του ασθενή.


Στις πιο πολλές περιπτώσεις ο βρουξισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει :

Τροποποίηση της συμπεριφοράς

Η διδασκαλία του ασθενή πως να ξεκουράζει σωστά τη γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη και η εκμάθηση του πως να τοποθετεί τη γλώσσα προς τα πάνω, μπορούν να ανακουφίσουν την κούραση στη γνάθο κρατώντας τα δόντια σε απόσταση ενώ τα χείλη είναι κλειστά.

Στοματικός νάρθηκας

Είναι μια ειδικά προσαρμοσμένη πλαστική στοματική συσκευή που μπορεί να φοριέται τη νύχτα για να απορροφά τη δύναμη της σύγκλησης. Αυτή η συσκευή θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικής καταστροφής των δοντιών και στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ασθενή.

Ο βρουξισμός είναι συνήθης στα παιδιά.

Ο βρουξισμός είναι ο ιατρικός όρος του τριξίματος των δοντιών ή του σφιξίματος των γνάθων, ειδικά κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου ή σε καταστάσεις άγχους. Τρία στα δέκα παιδιά τρίζουν τα δόντια.

Παρά τις μελέτες που έγιναν, κανείς δε γνωρίζει γιατί συμβαίνει ο βρουξισμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά τρίζουν τα δόντια επειδή τα πάνω δεν κλείνουν σωστά με τα κάτω. Άλλα το κάνουν σαν αντίδραση στον πόνο, όπως στην ωταλγία ή τον πόνο της ανατολής των δοντιών. Τα παιδιά μπορεί να τρίζουν τα δόντια σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τον πόνο, όπως όταν τρίβουν ένα επώδυνο μυ. Τα περισσότερα παιδιά μετατρέπουν αυτές τις συνηθισμένες αιτίες σε τρίξιμο.

Το στρες, η νευρική υπερένταση ή ο θυμός είναι άλλα συνήθη αίτια. Για παράδειγμα το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί για ένα διαγώνισμα στο σχολείο ή να βιώνει μια αλλαγή στη ρουτίνα του. Ακόμα οι καβγάδες με τους γονείς ή τα αδέλφια προκαλούν ακραίο άγχος που οδηγεί σε τρίξιμο των δοντιών ή σφίξιμο των γνάθων. Επίσης, μερικά υπερκινητικά παιδιά  επιδίδονται στο βρουξισμό.

Επιπτώσεις του βρουξισμού

Γενικά ο βρουξισμός δεν επιδρά στα παιδικά δόντια. Πολλές περιπτώσεις περνούν απαρατήρητες χωρίς δυσμενείς επιδράσεις. Παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν ήπιοι πρωινοί πονοκεφάλοι και ωταλγίες. Αρκετά συχνά η κατάσταση του βρουξισμού μπορεί να είναι ενοχλητική σε σας και στους άλλους στο σπίτι, εξαιτίας του θορύβου του τριξίματος.

Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις το τρίξιμο και το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών, να αποσπάσουν τμήμα δοντιού, να αυξήσουν την ευαισθησία τους στις αλλαγές της θερμοκρασίας στο στόμα και να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στο πρόσωπο και προβλήματα στη γνάθο όπως το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΣΚΦΓ). Παρόλα αυτά τα περισσότερα παιδιά που τρίζουν τα δόντια, δεν έχουν προβλήματα από την κροταφογναθική, εκτός εάν ο τριγμός και το σφίξιμο είναι χρόνιες καταστάσεις.

Διάγνωση του βρουξισμού

Τα περισσότερα παιδιά που τρίζουν τα δόντια δεν το γνωρίζουν, έτσι πολύ συχνά τα αδέλφια ή οι γονείς είναι αυτοί που εντοπίζουν το πρόβλημα.


Μερικά σημεία για να προσέξετε είναι :
 

  • θόρυβοι τριξίματος στον ύπνο του παιδιού
  • παράπονα για πόνο στη γνάθο ή στο πρόσωπο το πρωί
  • θηλασμός του αντίχειρα
  • ονυχοφαγία
  • δαγκώματα του εσωτερικού της παρειάς.


Θεραπεία βρουξισμού

Στις περιπτώσεις που το τρίξιμο και το σφίξιμο προκαλούν πόνο στο πρόσωπο και τη γνάθο του παιδιού ή ζημιά στα δόντια του, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα ειδικό νυχτερινό νάρθηκα. Προσαρμοσμένος στα δόντια του παιδιού, ο νυχτερινός νάρθηκας είναι παρόμοιος με τους προστατευτικούς νάρθηκες που φορούν οι ποδοσφαιριστές. Παρόλο που ο νάρθηκας παίρνει λίγο χρόνο για να το συνηθίσεις, τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται γρήγορα.

Βοηθώντας τα παιδιά με βρουξισμό

Αν η αιτία είναι φυσική ή ψυχολογική τα παιδιά μπορούν να ελέγξουν το βρουξισμό με χαλάρωση πριν τον ύπνο, για παράδειγμα κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, ακούγοντας για λίγα λεπτά χαλαρωτική μουσική ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Για το βρουξισμό που προκαλείται από το στρες προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι αναστατώνει το παιδί σας και βρείτε ένα τρόπο να το βοηθήσετε.

Πόσο διαρκεί ο βρουξισμός;

Ο παιδικός βρουξισμός σταματά συνήθως στην εφηβεία. Τα περισσότερα
παιδιά σταματούν να τρίζουν τα δόντια όταν χάσουν τα παιδικά δόντια επειδή τα μόνιμα δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στον πόνο. Παρόλα αυτά μερικά παιδιά συνεχίζουν τον τριγμό και στην εφηβεία. Αν ο βρουξισμός προκαλείται από το στρες, θα συνεχίζουν μέχρι να  απαλλαχθούν από αυτό.

Πρόληψη βρουξισμού

Εξαιτίας του ότι ο βρουξισμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του παιδιού στην ανάπτυξη, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να προληφθούν. Ο βρουξισμός που σχετίζεται με το άγχος των παιδιών, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Πηγή: Lemesosdental.com

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.