Νευρική Ανορεξία : Μία διατροφική διαταραχή

Η νευρική ανορεξία είναι διαταραχή της διατροφής που παρουσιάζεται κυρίως σε κορίτσια της εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας. Οι έφηβες αρνούνται να διατηρήσουν το βάρος τους στο ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με την ηλικία τους και το ύψος τους.

Η νευρική ανορεξία είναι διαταραχή της διατροφής που παρουσιάζεται κυρίως σε κορίτσια της εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας. Οι έφηβες αρνούνται να διατηρήσουν το βάρος τους στο ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με την ηλικία τους και το ύψος τους.

Έχουν μια λανθασμένη εικόνα για το σώμα τους δηλαδή ακόμα κι αν έχουν λίγο βάρος, κάτω από το φυσιολογικό, θεωρούν ότι είναι παχιές. Διακατέχονται από έντονο άγχος μήπως παχύνουν. Φαντάζονται ότι μερικά κιλά, πολλές φορές και γραμμάρια παραπάνω ισοδυναμούν με παραμόρφωση για τις ίδιες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρνούνται να φάνε ενώ πεινάνε πολύ. Ελέγχουν πλήρως την τροφή που προσλαμβάνουν και καταφεύγουν συχνά σε έντονη άσκηση ή και λήψη καθαρκτικών προκειμένου να χάσουν βάρος.

Η έφηβη κλείνεται σιγά-σιγά στον εαυτό της, αρχίζει να γίνεται ευερέθιστη και να αδυνατίζει εμφανώς. Δεν τρώει πια, επιδιώκει να αθλείται και έχει έμμονη ιδέα με τα κιλά της. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η περίοδος. Σε μερικές εβδομάδες χάνει το 15-20% του αρχικού της βάρους.

Επίσης, παρουσιάζει άγχος, ανασφάλεια, τελειομανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να εμφανίσει και κατάθλιψη. Έχει έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε αφορά τη σεξουαλικότητα.Υπερτιμά την πνευματικότητα και αποσυνδέει τον εαυτό της από τα υλικά αγαθά.

Πολλές φορές οι έφηβες που πάσχουν από νευρική ανορεξία μπορεί να παρουσιάσουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν. Αυτές οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές δημιουργούνται σαν τιμωρία επειδή η έφηβη δεν κατορθώνει γρήγορα να φτάσει στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Βέβαια όλη αυτή η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυντική για την υγεία της έφηβης. Το δέρμα γίνεται ξηρό, χάνει τη λάμψη του, τα νύχια σπάνε, αδυνατίζουν τα μαλλιά, καταστρέφονται τα δόντια, είναι υπερβολικά ωχρή, παρουσιάζει υπόταση, βραδυκαρδία και αμηνόρροια.

Περίπου 1-2 στα 100 κορίτσια και 10 κορίτσια προς 1 αγόρι μπορεί να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή. Η ανορεξία επέρχεται ή στην αρχή της εφηβείας ή περίπου στα 18-20 χρόνια. Σπάνια παρουσιάζεται πριν από τα 10 χρόνια και μετά την ηλικία των 30. Στο 85% των περιπτώσεων παρουσιάζεται μεταξύ 13-20 ετών και το μεγαλύτερο μέρος στα 17-18 χρόνια.

Η εξέλιξη της ανορεξίας ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές όμως η ανταπόκριση στη θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα.Το ένα τρίτο των περιπτώσεων θεραπεύεται και έχει μια φυσιολογική ζωή, το άλλο ένα τρίτο καλυτερεύει, αποκτά φυσιολογικό βάρος αλλά έχει περιόδους ανορεξίας, έλλειψη συναισθηματικής και σεξουαλικής ζωής και επιμένει να ασχολείται με τη διατροφή και το υπόλοιπο ένα τρίτο έχει κακή κατάληξη με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας.

Πηγή: FamilyHome.gr

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.