Ακτινοβολία από Κινητά Τηλέφωνα - Ένα θέμα που έχει "ξεχαστεί"

Δέχονται οι εύσωμοι πιο μεγάλη ακτινοβολία από την χρήση των κινητών τηλεφώνων; Τι πρέπει να ξέρουμε γενικότερα για την ακτινοβολία που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο;

Δέχονται οι εύσωμοι πιο μεγάλη ακτινοβολία από την χρήση των κινητών τηλεφώνων; Τι πρέπει να ξέρουμε γενικότερα για την ακτινοβολία που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο;

Ασφάλεια (ή μη) χρήσης κινητών τηλεφώνων:

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε την έννοια της ""ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων"".Υπήρχε επίσης μια εποχή, όπου ""ειδικοί"" έβγαιναν σε τηλεοπτικές εκπομπές και με ζωντανές μετρήσεις παρουσίαζαν τις συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από την χρήση κινητών τηλεφώνων. Όλοι μιλούνε για τον δείκτη SAR, και ποιά είναι τα αποδεκτά επίπεδά του. 

Τί είναι όμως ο δείκτης SAR;

Ουσιαστικά αποτελεί τον δείκτη που χρησιμοποιείτε για να μετρηθεί η επιβάρυνση με ραδιοκύματα του ανθρώπινου οργανισμού κατά την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Η μέτρησή του είναι σε μονάδες Watt / ανά κιλό. Θεωρητικά λοιπόν η συνολική επιβάρυνση σε ραδιοκύματα ενός πιο εύσωμου ανθρώπου θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Επίσης θα πρέπει σημειωθεί πως η τιμή του SAR διαφέρει ανάλογα με το μέρος του σώματος, στο οποίο βρίσκεται κοντά το κινητό τηλέφωνο. Για παράδειγμα  ο θώρακας απορροφάει λιγότερο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδιά από ότι τα χέρια ή το κεφάλι.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει ξεκαθαρίσει την θέση της πως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν όρια ασφαλείας στην οποιαδήποτε ακτινοβολία. Αντιθέτως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως υπάρχουν μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου. Έτσι για την χρήση των κινητών έχει προτείνει τα 2W/Kgr για ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΚΘΕΣΗ και μόλις τα 0,08W/Kgr για συνεχή έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία συσκευή κινητής τηλεφωνίας στις μέρες μας, που να συμβαδίζει με τα όρια που θέτει η ICNIRP. Επίσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να διαβάσει τις συνθήκες που γίνονται οι μετρήσεις, και κατά τις οποίες το κινητό βρίσκεται με ΠΛΗΡΕΣ ΣΗΜΑ. Η ακτινοβολία ουσιαστικά ""βγαίνει"" από την μπαταρία του κινητού. Όσο το κινητό μας έχει λιγότερο σήμα, τόσο προσπαθεί (ψάχνοντας) να βρει καλύτερη λήψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χρήση περισσότερης ενέργειας (μπαταρίας), και κατά συνέπεια περισσότερα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Για να μην αναφερθούμε πως οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των μετρήσεων απέχουν κατά πολύ από τα Ελληνικά δεδομένα.

 

Δηλαδή, να πετάξω το κινητό μου;

Με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής όλων μας είναι άκρως ακατόρθωτο να αποχωριστεί ένας επαγγελματίας (ή μη) το κινητό του τηλέφωνο. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσει να κρατήσει κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας ώστε να μειώσει στο ελάχιστο δυνατόν την ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός του:

 

1. Χρησιμοποιήστε Bluetooth ή Hands Free

 

2. Μην βάζετε ταυτόχρονα την συσκευή σας επάνω στην ζώνη σας, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος τους σώματός σας κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης (έχοντας το Bluetooth ή το Hands Free πολλοί πιστεύουν πως δεν δέχεται ακτινοβολία το υπόλοιπό τους σώμα. Αυτό είναι απολύτως λάθος, μιας και η βασική πηγή ακτινοβολίας (η μπαταρία) βρίσκεται για παράδειγμα, πάνω στα νεφρά σας).

 

3. Όταν βάζετε την συσκευή σας στις ειδικές θήκες για την ζώνη σας, θυμηθείτε να το τοποθετείτε με την οθόνη προς τα μέσα (η μπαταρία να είναι ""ανάποδα"" από το σώμα σας).

 

4. Όταν καλείτε ή σας καλούν, περιμένετε να ολοκληρωθεί η σύνδεση (κοιτάζοντας την οθόνη) και μετά πλησιάστε το τηλέφωνό σας. Και τέλος,

 

5. Χωρίς απολύτως καμία εξήγηση: ""ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ - ΕΩΣ 15 ΧΡΟΝΩΝ"".


Ορισμένα από τα αποτελέσματα, βάσει ερευνών, από την χρήση των κινητών είναι: διαταραχή της συγκέντρωσης, στειρότητα στους άνδρες που έχουν το κινητό στην τσέπη του παντελονιού, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση, νευρικότητα, προσωρινή απώλεια μνήμης, ακόμη και όγκο του ακουστικού νεύρου.

Πηγή: www.vita.gr

"

Διαβάστε επίσης...

Περισσότερες κατηγορίες...

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.